söndag 8 februari 2015

Men då så

Då är jag i alla fall inte ensam om att inte skänka tiggarna på gatorna några pengar. Om inte heller den som är utsedd för att rådda i problemet med alla tiggare gör det, så måste det ju vara pk. Kicka ut dem ur landet? Nej, jag skulle inte vilja att en svensk blev utkickad från andra EU-länder. Ingen av er som röstade FÖR EU kan ju klaga på detta. Om dock alla svenskar slutar ge pengar så kanske vi snabbare skulle slippa ha tiggarna boendes i våra skogar och hängandes utanför våra butiker. Ibland funderar jag på var ribban för förargelseväckande beteende liggande. Om jag blir antastad verbalt av samma person varje dag, vad räknas det då som?

Den här veckan är dessutom tiggarna i mitt område verkligen på offensiven. I mitt lilla förortscentrum satt det idag hela fem personer positionerade på strategiska ställen där de flesta boende i området tvingas passera några gånger om dagen.2 kommentarer:

 1. "Enligt Erik Hansson, doktorand vid Uppsala universitet som intervjuat stockholmare om deras relation till tiggare, grundar sig ilskan i en känsla av orättvisa och hot.
  – Annars skulle de inte ignorera tiggarna så aktivt, välja omvägar eller få utbrott. Att säga att det är en markering av revir är biologistiskt men det har något med det att göra. Vi anser att vi har rätt att röra oss i staden utan emotionellt motstånd. Vår roll och rätt är att vara konsumenter i stadsrummet.
  Tiggeriet emot vår idé om hur fattiga människor ska bete sig, menar han.
  – Svenskar är ovana att möta klasskillnader i det öppna. Vi föreställer oss att fattigdom handlar om att sväva mellan liv och död och total passivitet och apatiskhet. Fattiga ska inte kunna resa och organisera sig. Då blir det lättare att misstänkliggöra än att hjälpa.
  Aversionen mot tiggare bygger på en övergripande trend i västvärlden i USA och Västeuropa, enligt Erik Hansson.
  – Förr ville man kriminalisera hemlöshet. Nu är det de hemlösa som ska kriminaliseras. Man ser inte detta som del av det allmänna samhällsansvaret och tycker att människor har sig själva att skylla för sin situation. Dessutom har vi en stark idé om att varje stat ska ta hand om sitt folk. Det spelar ingen roll om de är kapabla att göra det. Det handlar om en stark etik om att följa spelreglerna." //Plingen ;-)

  SvaraRadera