söndag 8 mars 2015

Panoptikon

Som anställd inom förskolan i Stockholms stad kan det fungera så här:

Till hösten blir du ordentligt dålig och är hemma i två veckor. Du anmäler dig sjuk till Medhelp, företaget som för statistik över hur mycket de anställda är sjuka. Eftersom gränsen går vid 2 hela veckor alternativt fyra sjukdomstillfällen inom 6 måndaer innan Medhelp skickar en varning till din chef så får du ett mail när du återvänder till arbetet. Chefen vidarebefordrar ett meddelande från Medhelp om att du varit frånvarande i två veckor. Alla gör sitt jobb. Känns inte stressande alls. Chefen vet att du legat nedbäddad hemma och ni behöver inte ha något samtal om din arbetsmoral.

Under januari och februari dras du med någon konstig form av huvudvärk och förkylning. Det resulterar i att du är hemma i några dagar vid två olika tillfällen. Vid det sista tillfället går du till jobbet, men inser att du inte är tillräckligt kry, så du går hem igen. Du tar villigt den karens som följer, du vill bara bädda ned dig. Dagen efter ringer chefen och påpekar att du varit hemma i åtta dagar, så du måste skaffa läkarintyg, för det måste gå minst fem dagar mellan två sjukdomstillfällen för att det ska räknas som två separata. Samma dag ringer en sjuksköterska från Medhelp och frågar hur du mår och när du planerar att komma tillbaka till jobbet. Hos dem räknas ditt nya insjuknande som ett nytt sjukdomstillfälle.

När du är på plats på jobbet igen skickar chefen ett mail från Medhelp, där de uppmärksammar chefen på att du har varit frånvarande med sjukdom vid 4 tillfällen inom sex månader. De räknar då alltså även med perioden under hösten, som ju redan har räknats en gång. Ingen stress aaalls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar