söndag 21 december 2014

Slutet är nära

Äntligen är det dags att se sista delen av Hobbit. Femhäraslaget. "För första gången är den svenska titeln bättre än den engelska", säger Trettonåringen och jag håller med. The battle of the five armies. Vilka är då de fem arméerna? Dvärgar, orcher, människor, alver och...? Den andra uppsättningen orcher? Trollkarlar? Vet inte exakt, men hela filmen var en enda lång kamp, ett utdraget krigande och lidande med ett fåtal smålustiga scener.

Trettonåringen var lyrisk efter filmen. Vi vuxna tyckte att den var så där. Ja, den var mäktig, men det kändes mest som ett farväl, ett väääldigt långdraget sådant. Och att hela upplösningen med Smaug var så himla kort var en stor besvikelse.

Den häftigaste scenen i hela filmen var nog när dvärgarna ställer upp sig i formation mot orcherna och låser sina sköldar i två rader varpå alver hoppar över dem. Någonstans där i filmen slår det mig att alla alver är vithyade med långt kritvitt hår och varje dvärg ser ungefär likadan ut som den näste och människorna liknar också varandra. Ingenstans finns någon som är brunhyad eller t ex liknar en asiat. Finns det någon i de andra Hobbitfilmerna eller Sagon om ringen-filmerna? Jag tror inte det...

Trettonåringen gråter sig till sömns över alla de som dog.

Men...vad hände egentligen med The Arkenstone...? Var tog den vägen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar